- Toimituskulut alkaen 6,90€
- Suomen laajin valikoima kankaita!
- Toimitus 3-7 arkipäivää
Teksti: Sari Mallat ja Eurokangas
Jokaisella pesukerralla tekstiili menettää hieman ryhtiään ja myös värit sekä mitat voivat kärsiä. Harkitse tarkasti, onko pesu todella välttämätöntä. Tuuletus, tahrojen paikallispuhdistus ja oikeanlainen säilytys ovat yksinkertaisia tapoja pidentää tekstiilien käyttöikää. Kun tekstiili alkaa näyttää kulumisen merkkejä, mieti, voisiko sen korjata tai käyttää uudessa käyttötarkoituksessa.
Kaikkia kodin tekstiilejä ei pysty pesemään kotona. Tekstiili voi olla niin suuri, ettei se mahdu koneeseen tai tuotteessa on erityistä osaamista vaativia osia tai rakenteita. Päiväpeitot, verhot, matot, silkki-, turkis- ja villakangasvaatteet ovat erityisesti sellaisia tekstiilejä, jotka kannattaa pesettää pesulassa. Pesulassa katsotaan mikä on paras pesutapa ja keskustellaan mahdollisista riskeistä, kuten kutistuminen, värien leviäminen tai hauraan tuotteen rikkoontuminen.
Vuoritettujen tuotteiden päälli- ja vuorikangas voi kutistua eri tavalla vesipesussa, joten kemiallinen pesu on suositeltavampi huoltotapa. Kannattaa aina säästää tuotetiedot ja huolto-ohjeet ostetuista materiaaleista, jotta voi välittää tiedot ammattilaiselle pesulaan. Kangastiedoissa on yleensä kuitutietojen lisäksi suositeltu pesutapa, kankaan viimeistelykäsittelyt, sekä mahdolliset muita tietoja, kuten kutistumaprosentti.
Jos vaatteelle on roiskunut jotain erikoista likaa, kannattaa se viedä pesulaan huollettavaksi. Kotona tahranpoistoa ei kannata yrittää koska se voi kiinnittää lian tiukemmin kankaaseen ja tehdä tahranpoiston pesulassakin lähes mahdottomaksi. Mitä paremmin tiedät kertoa tahran alkuperän, sitä paremmin tiedetään valita oikeat tahranpoistoaineet.
Jos pystyt säilyttämään likapyykkiäsi väljästi eri koreissa, auttaa se hahmottamaan minkälaista pestävää on eniten. Kosteiden ja märkien tekstiilien kannattaa antaa kuivua ennen likapyykkiin laittamista ja välttyä näin tekstiilien haju- ja homehaitoilta.
Tyhjennä aina taskut ja varmista, ettei mitään pieniä tavaroita joudu pesuun. Yksikin kynä voi tehdä paljon tuhoa koneessa. Irrota vyöt, avaa napit ja sulje vetoketjut. Sulje tarranauhat, etteivät ne tartu kiinni muuhun tekstiiliin. Irrota tarvittaessa erikoiset koristeet, jos pelkäät niiden menevän rikki tai värjäävän muuta pyykkiä.
Esikäsittele tahrat esimerkiksi nestemäisellä pyykinpesuaineella muutama minuutti ennen pesukoneeseen laittamista. Voimakkaiden tahranpoistoaineiden käyttämistä ei suositella koska ne saattavat viedä kankaasta värin ja jättää vielä ikävämmän jäljen, kuin itse tahra. Jos kuitenkin käytät tahranpoistoainetta, niin kokeile sen tehoa ensin esimerkiksi saumavaraan.
Pese tarvittaessa verkkopussissa tekstiilejä, jotka vaativat hellävaraista käsittelyä tai jotka eivät saa jäädä kiinni mihinkään. Muista, ettei verkkopussiin saa laittaa liikaa tekstiilejä. Verkkopussin saa täyttää korkeintaan ½ -2/3 pestävän tekstiilin ja likaisuuden mukaan pesutuloksen siitä huonontumatta.
Lue aina vaatteen hoito-ohje koska se on valmistajan antama ensisijainen ohje tekstiilin huoltamiseen.
Lajittelussa tehdään pyykinpesun suurimmat virheet, joten käytä siihen aikaa ja harkintaa. Aina ei voi pestä täysiä koneellisia, jotta olisi mahdollisimman ekologinen ja taloudellinen veden- ja energiankulutuksessa. Kompromisseja on tehtävä silloin tällöin, jotta tekstiilit pysyvät kierrossa eikä vääriä lajitelmia yhdistellä keskenään.
Tummat vaatteet kuten farkut ja t-paidat kannattaa kääntää nurin, jotta se vähentäisi värin kulumista ja haalistumista. Tummiin farkkuihin jää myös helposti jälkiä, jos ne lingotaan voimakkaasti. Muista ohjelmien monipuolinen käyttö ja linkoa housut kevyemmin, poista ne koneesta ja tee loppulinkous muille vaatteille uudelleen.
Lajitteluperusteita:
Väri
Valkoinen
Materiaali
Likaisuus
Linkous
Tyhjennä pesukone heti, kun ohjelma on päättynyt. Silloin vaatteet eivät rypisty eivätkä ala haisemaan. Vähintään avaa pesukoneen luukku, jos et ehdi ripustaa tai kuivattaa vaatteita. Jätä pesukoneen luukku ja pesuainelokero auki, jotta ilma kiertää vapaasti ja kone kuivuu.
Jos huomaat koneen haisevan, tee koneelle perusteellinen puhdistus käyttämällä joko sitruunahappoa tai puhdistukseen tarkoitettuja pesuaineita. Pyyhi myös kumitiivisteet ja puhdista pesuainelokero.
Älä koskaan jätä pesukonetta valvomatta käyntiin ja lähde pois kotoa.
Pese mahdollisuuksien mukaan täysiä koneellisia. Tämä säästää energiaa, joka taas säästää ympäristöä. Kone on täynnä, kun saat laitettua reilun nyrkin rummussa olevan pyykin päälle. Hellävaraisissa ohjelmissa kone täytetään enintään puolilleen. Liian täyteen ahdettu koneellinen ei takaa hyvää pesutulosta ja ryppyiset vaatteet vaativat enemmän jälkikäsittelyä.
Tarvitset mielellään kaksi tai kolme erilaista pyykinpesuainetta, jos sinulla on eri kuiduista tehtyjä ja eri värisiä tekstiilejä huollettavana. Jos käytät vain yhtä kirjopesuainetta, voit lisätä pesulokeroon erikseen valkaisuainetta. Kasvi- ja eläinpohjaiset kuidut ovat kemialliselta koostumukseltaan hyvin erilaisia, joten pesuliuoksen alkalisuudella (pH) on merkitystä.
Kirjo- ja valkopyykki voidaan pestä alkalisemmalla eli korkeamman pH:n (9-11) pesuaineella, joka soveltuu hyvin puuvilla- ja puuvillasekoitekuitujen pesuun. Myös tekokuidut voidaan pestä näillä pesuaineilla.
Hienopesun (villa ja silkki) pesuaineena käytetään mielellään hieman happamampaa pesuainetta kuin puuvilla- ja pellavatuotteille. Neutraali pH on 7.
Muistathan, että valkoiset vaatteet pysyvät valkoisina vain, jos ne pestään toisten valkoisten tekstiilien kanssa ja käytetään valkaisuainetta sisältävää pesuainetta. Värilliset vaatteet taas tarvitsevat pesuaineen, jossa ei ole valkaisevia ainesosia.
Pulveri, neste vai kapseli; valinta voi olla vaikea valtavan tarjonnan edessä. On kuitenkin ehkä enemmän mieltymyskysymys, missä muodossa annosteltava pesuaine on. Kaikilla aineilla tulee puhdasta, kunhan annostus ja valittu pesuohjelma on oikea eikä kone ole ladattu liian täyteen.
Lue pesuainepakkausten kyljestä, minkälaisen pyykin pesemiseen pesuaine on tarkoitettu. Selvitä, sisältääkö aine valkaisuainetta, hajusteita, kirkasteita ja mikä on pesuaineen pH.
Sekä pulveri- että nestemäisellä pesuaineella on omat etunsa. Nestemäinen pesuaine liukenee veteen nopeammin, ei jää kankaan pinnalle eikä vaurioita kankaan väriä. Neste ehtii myös vaikuttaa pesussa pidemmän aikaa kuin pulveri, joten tämä voi olla erityisen tärkeää lyhyissä pesuohjelmissa tai alhaisissa lämpötiloissa. Pidemmissä pesuohjelmissa ja kuumemmissa lämpötiloissa erot ovat minimaallisia, eikä niillä ole pesutuloksen kannalta merkitystä.
Kannattaa perehtyä pesuainevalmistajan tuote-, annostelu- ja pakkaustietoihin, jotta saa oikean kuvan mihin ja miten pesuainetta käytetään.
Lue annosteluohjeet ja mittaa mikä on oikea määrä. Liiallinen pesuaineen annostelu ei ole millään tavalla järkevää, koska ylimääräinen pesuaine ei tee tekstiilistä sen puhtaampaa. Sen sijaan liiallinen pesuaineannostus on tuhlausta, kuormittaa turhaa ympäristöä, ei huuhtoudu kunnolla ja voi jäädä tekstiiliin aiheuttaen kutinaa tai allergisia ihoreaktioita.
Huuhteluaineen käyttö ei ole tarpeellista tekstiilin käyttöä ajatellen. Toki froteepyyhkeistä saadaan pehmeämpiä, mutta jatkuvasti ja kaikkien tekstiilien käytössä huuhteluaineen käyttö ei ole suositeltavaa.
Katso ensisijaisesti aina materiaalin tai tekstiilin hoito-ohje. Hoito-ohje kertoo, mikä on korkein suositeltu pesulämpötila tuotetta vahingoittamatta. Yleissääntönä voidaan sanoa, että puuvilla ja pellava kestävät korkeampia pesulämpötiloja kuin villa ja silkki. Synteettiset tekokuidut kuten esimerkiksi polyesteri kestävät yleensä jopa 60° pesua, jos se on tekstiilin puhdistamisen kannalta tarpeellista.
Katso ensisijaisesti aina materiaalin tai tekstiilin hoito-ohje. Hoito-ohje kertoo kuivauslämpötilan, jossa tuote suositellaan kuivattavan. Yleensä pesu- ja kuivauslämpötiloissa on loogisuutta siten, että mitä kuumempi pesulämpötila on, niin sitä kuumempaa kuivausta tekstiili myös kestää ja päin vastoin.
Jos haluat ekologisempia huoltotapoja, kannattaa rumpukuivaus vaihtaa säitten salliessa narukuivaukseen ulkona. Sisälle ripustettujen vaatteiden kuivaus ei sekään ole ilmaista, koska huonelämpötilan lämmittämiseen ja kosteuden haihduttamiseen tarvitaan energiaa.
Kuivausrumpua käytettäessä kannattaa miettiä miten täyteen ja minkälaisia tekstiilejä sinne yhtä aikaa laittaa. Vaatteiden tulisi olla samoista kuiduista tehtyjä, jotta ne kuivuisivat samanaikaisesti. Esimerkkinä t-paitojen kanssa kuivumaan ei kannata laittaa synteettisiä urheiluvaatteita, koska ne kuivuvat paljon nopeammin. Joskus lyhyt aukilyönti eli muutaman minuutin kuivaus on riittävä suoristamaan vaatteen, jotta loppukuivaus voidaan tehdä ripustimella.
Älä sullo kuivausrumpua liian täyteen, koska se pidentää kuivausaikaa ja jättää vaatteet turhan ryppyisiksi. Jos silität vaatteet ja mankeloit liinavaatteet, ei niitä kannata koskaan kuivata täyskuivaksi. Hieman kostea tekstiili siliää helpommin kuuman raudan tai puristavan mankelitelan avulla.
Jos peset koko ajan lyhyillä ohjelmilla ja alhaisissa lämpötiloissa, niin pesukoneesi voi alkaa haisemaan. Matalat lämpötilat ja lyhyet ohjelmat eivät riitä pitämään pesukonettasi kunnossa koska putkistoon kertyy likaa ja rasvaa. Käytä säännöllisesti 90° pitkää pesuohjelmaa, jotta koneesi putkistossa olevat sakkautumat irtoavat ja huuhtoutuvat viemäriin. Voit puhdistaa pesukoneesi myös sitruunahapolla tai kaupasta saatavilla pesukoneen puhdistusaineilla.
Noudata aina käytettävän aineen käyttö- ja annosteluohjeita ja huomioi, että osa aineista sisältää hajusteita. Pese pesuainelokero ja luukun kumitiivisteet myös säännöllisesti. Jätä pesukoneen luukku ja pesuainelokero raolleen tyhjentämisen jälkeen, jotta ilma kiertää ja kone kuivuu.